lauantai 26. syyskuuta 2015

Artisokansydän-lehtikaalipiirakka vuohenjuustolla



Kaapissa tölkki artisokansydämiä sekä lehtikaalin ja juuston rippeet. Niistä tuli maukas lauantai-illan ruoka. Vetää vertoja pitsalle (joka juustoista alun perin piti tulla)!

Pohja
  • 100 g voita tai margariinia
  • 2,5 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Semper karkea jauhoseos ja Oatly kaurajauho, tässä käytetty myös 0,5 dl Luomu kauralesettä)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl psylliumia
  • 0,75 dl maitoa

Täyte
  • 1 tlk artisokansydämiä
  • 2 lehteä lehtikaalia
  • 1 punasipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 prk creme fraichea
  • 1 kananmuna
  • 1-1,5 dl juustoraastetta (gouda, edam tms.)
  • n. 100 g vuohenjuustoa (pehmeää)
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 0,5-1 tl suolaa
  • 1 tl timjamia
 Valmiin piirakan päälle: balsamicoa

Valmista ensin pohja. Nypi voi ja kuivat aineet. Sekoita psyllium maitoon ja anna turvota; voitele sillä aikaa piirakkavuoka (n. 22-24 halkaisijaltaan) voilla tai öljyllä. Sekoita psyllium-maitoseos muun taikinan joukkoon ja sekoita huolellisesti tasaiseksi. Psylliumin pitäisi antaa taikinaan selkeästi sitkoa. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja laita vuoka hetkeksi jääkaappiin. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja esipaista pohjaa keskitasolla 10-15 minuuttia tai sen verran, että se saa hieman väriä.

Valmista uunia odotellessa ja pohjan esipaistuessa täyte. Tee punasipulista (puolikkaita) renkaita. Leikkaa lehtikaalista ruoti pois ja silppua lehdet. Raasta valkosipuli. Kuullota lehtikaalia, punasipulia ja valkosipuliraastetta paistinpannulla hetken aikaa. Riko leivontakulhoon kananmuna, lisää joukkoon juustoraaste ja creme fraiche. Sekoita tasaiseksi ja lisää sen jälkeen lehtikaali-sipulisilppu.

Lisää täyte esipaistetulle pohjalle. Halkaise artisokansydämet kahtia ja asettele ne esimerkiksi spiraalin muotoon piirakan päälle. Ripottele vuohenjuusto päällimmäiseksi. Paista noin 15-20 minuuttia, kunnes piirakan täytekin on saanut kevyesti väriä.

Piirakkapalan päälle ripautin vielä vähän balsamicoa, joka sopii niin ihanasti vuohenjuuston kanssa yhteen.

Lauantai-illan ruoka sai kaveriksi kurpitsansiemenillä, rypäleillä ja sitruunaöljyllä höystetyn vihersalaatin.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen piirakka,jossa ihanat täytteet:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytteet sopivat ihmeen hyvin yhteen, vaikka hieman jännitti tuleeko kokonaisuudesta liian tuhti tai tasapaksu. Kiva jos näyttää myös hyvältä! ;) Ruoan kuvaaminen on yllättävän vaikeaa...

      Poista