lauantai 19. syyskuuta 2015

Kirpeä punajuuri-vuohenjuustokeitto



Punajuuri-kookoskeitto kuuluu lempikeittoihini, valmistan sitä usein Chocochilin ohjeen mukaan. Tällä kertaa kehittelin kuitenkin punajuurikeiton, johon saan yhdistettyä vuohenjuustoa, johon välillä iskee himo. Kaipasin keittoon happamuutta ja potkua, joten lisäsin maltillisesti mukaan omenaviinietikkaa ja chipotle-kastiketta. 

Perusohje punajuuri-vuohenjuustokeitolle löytyy myös Hesarin sivuilta.

  • 5-6 suurehkoa punajuurta
  • 1 dl punaisia linssejä
  • 1 iso punasipuli
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • 100-150 g pehmeää vuohenjuustoa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl mietoa chipotle-kastiketta tai ripaus chiliä
  • 2 tl basilikaa
  • 2 tl jeeraa
  • (1/2 kasvisliemikuutio)
  • suolaa

Kuori ja lohko punajuuret pienemmäksi. Lisää punajuurilohkot kiehuvaan veteen. Vettä saa olla sen verran, että punajuuret peittyvät hyvin. Keitä niin pehmeiksi, että haarukka menee helposti läpi. Voit sillä aikaa silputa punasipulin ja kuullottaa sen kevyesti öljyssä tai voissa. Viipaloi tai raasta myös valkosipuli.

Lisää pehmeiden punajuurikuutioiden sekaan (kasvisliemikuutio ja) huuhdotut linssit ja keitä ne pehmeiksi. Kaada kattilasta ylimääräistä keitinvettä erilliseen astiaan odottamaan. Lisää kattilaan kuullotetut sipulit ja pienitty valkosipuli.

Soseuta sauvasekoittimella aivan tasaiseksi. Pidän kattilan yllä soseuttamisen aikana yleensä leivinliinaa, jotta punajuuret eivät olisi ympäri keittiötä.

Lisää sosekeiton joukkoon vuohenjuusto, ruokakerma ja mausteet (suolaa varovaisesti). Kiehauta keitto kevyesti, jotta vuohenjuusto sulaa sekaan. Lisää talteen otettua keitinlientä tarvittaessa. Lopuksi tarkista suola.

Jos olet pippureiden ystävä, lisää keittoon ripaus valkopippuria.

Keiton kanssa lounaasta käyvät tuoremehu, keitetty kananmuna ja siemennäkkäri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti