maanantai 3. huhtikuuta 2017

Arkinen kasvislounas vol. 3: kaalilaatikko nyhtökaurasta


Tein tätä alun perin härkiksestä. Härkis kuitenkin sisältää pippuria, josta saan iho- ja vatsaoireita, joten maustamaton nyhtökaura on allergiselle parempi vaihtoehto. Annoksen voi tehdä tuplana, mutta riisiä on tässä vähän enemmän kuin yleensä, joten jätä tupla-annoksessa riisi noin 1 desiin ja siirappia valuta harkinnan mukaan. Tuoreempi tai varhaiskaali tarvinnee myös vähemmän siirappia kuin nyt keväällä ostettu, hieman jo "puiseva". Vegaaniversio tästä onnistuu helposti vaihtamalla voin ja kerman kasviperäisiin tuotteisiin, esim. tummansiniseen Keijuun ja kaurakermaan.

Meirami ja oregano ovat suosikkiyrttejäni kaalilaatikossa; meiramia en osaa käytää oikeastaan muussa kuin kaalilaatikossa ja hernekeitossa, vaikka siinä on niin huumaava ja raikas tuoksu. Tämän ruoan luulisi olevan herkkävatsaisen kauhu - kaalia, sipulia ja palkokasveja (nyhtökaurassa on papua ja hernettä)! - mutta vatsani kestää tätä jostain syystä hyvin. Voisikohan johtua pitkästä valmistusajasta ja/tai kermasta ja voista? Olen joskus huomannut, että em. ainekset yhdistettynä rasvaan vähentävät itselläni oireilua.

Kaalilaatikko nyhtökaurasta

1 pienehkö valkokaali 
0,75 dl riisiä
1 rs maustamatonta nyhtökauraa
1 puna- tai keltasipuli 
1 iso valkosipulinkynsi
2 dl kaalin keitinvettä
2 dl ruokakermaa
1/2 kasvisliemikuutio
n. 1/2 dl tummaa siirappia
2 rkl balsamicoa
voita
paprikajauhetta
meiramia
oreganoa
suolaa

Paloittele ja suikaloi kaali. Keitä kaalia ja riisejä suolalla maustetussa vedessä isossa kattilassa hetken aikaa (ehkä vartti) niin, että kaali hieman pehmenee. Valmistele sillä aikaa muut aineet: kuutioi sipuli, kuullota sitä hetken aikaa. Lisää lopuksi pannulle myös nyhtökaura (riivi tarvittaessa pienemmäksi etukäteen), valkosipuliraaste, ripaus suolaa ja mausteet. Nosta pois levyltä.

Kun kaalit ovat valmiita, ota keitinvettä hieman talteen. Valuta kaali-riisiseoksesta ylimääräinen vesi ja kaada kaalit laakeaan uunivuokaan. Lisää joukkoon nyhtökaura-sipuliseos, sekoita. Valuta päälle noin puoli desiä siirappia, murenna sekaan kasvisliemikuutio, lisää tilkka balsamicoa ja tarvittaessa ripaus suolaa riippuen siitä, miten suolaisessa vedessä keitit kaalit. Lisää ruokakerma ja kaalien keitinvettä ja sekoita. Lopuksi veistä päälle muutama ohut nokare voita. Laita 200-asteiseen uuniin noin tunniksi.

Lisäkkeeksi sopivat perinteiset raejuusto ja puolukkahillo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti