keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Karjalanpiirakat (gluteenittomat)

Karjalanpiirakat vai karjalanpiiraat? Siinä vasta kysymys. Rajakarjalainen isomummoni, jonka valvovan silmän alla näitä ensimmäisiä kertoja leivoin, käytti kyllä sanamuotoa piiraat. Se on tarttunut myös omaan puheeseen, eikä "piirakoiden leipominen" meinaa tuntua omaan suuhun sopivalta ilmaisulta. Minulle piirakka on vuokaan leivottava leivonnainen. Sanamuoto lienee kuitenkin sivuseikka eivätkä nämä gluteenittomana ole edes varsinaisesti perinteisiä. Joka tapauksessa minulle on ollut suuri ilo, että gluteeniongelmaisenakin voin leipoa ja maistella karjalanpiiraita, jotka muistuttavat edes etäisesti niitä mummolan perinteisiä yksilöitä.

Olen käyttänyt tässä pohjana Gluteenitonta leivontaa -blogista löytyvää ohjetta. Tein kuitenkin muutaman muutoksen. Koska tykkään kauran mausta, lisäsin sitä taikinaan. Pelkällä tattarilla onnistuu aivan hyvin, jos kaapista ei löydy kaurajauhoja tai ne eivät sovi ruokavalioon. Samoin lisäsin öljyä, joka on kuulunut rukiiseen piirakkataikinaan meillä, ja sitä kompensoimaan Pirkan gluteenitonta jauhoseosta, jota myös käytin apuna kaulimisvaiheessa.

Ohje kaipaa vielä hienosäätöä ja tarkistuksia, joten todennäköisesti tulevaisuudessa lisään siitä hiotun ja yksityiskohtaisemman version tänne blogiin. Sillä välin suosittelen katsomaan kuvalliset ohjeet em. Gluteenitonta leivontaa -blogista.


Gluteenittomat karjalanpiirakat
(20-25 kpl)

2 dl kylmää vettä
1/2 tl suolaa
2 tl psylliumia
2 dl tattarijauhoa
1 dl kaurajauhoa
n. 1/2 dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta
n. 2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

Riisipuuro
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l punaista maitoa
1 tl suolaa
1 kananmuna rikki vispattuna

Voiteluun: 25 g sulaa voita yhdistettynä 0,5 dl (lämmitettyyn) maitoon

Aloita valmistamalla riisipuuro riisipussin ohjeen mukaan. Tee puuro joko edellisenä päivänä tai tarpeeksi ajoissa ennen leipomista, jotta se ehtii jäähtyä. Huom. koska teen ohuita piiraita, minulla jäi puuroa yli; jos olet myös vähäpuuroisten piiraiden ystävä, suosittelen syömään puurosta n. 3 dl sokerin ja kanelin kanssa ensin, ja jättämään loput piiraisiin. Lisää jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

Taikinan valmistus aloitetaan lisäämällä kulhossa kylmään veteen suola ja psyllium. Anna psylliumin turvota muutama minuutti. Lisää sitten hyvin sekoittaen muut jauhot pikkuhiljaa ja loppuvaiheessa öljy. Taikinaa saa vaivata jonkin aikaa, että ainekset tasoittuvat. Jos taikina tuntuu tarttuvalta, lisää pieniä määriä gluteenitonta jauhoseosta, kunnes se on napakkaa eikä tartu enää käsiin tai alustaan.

Pyöritä taikinasta kaksi n. kahden sormen paksuista tankoa. Leikkaa tangoista muutaman sentin mittaisia "tyynyjä" ja pyöräytä niitä hieman gluteenittomassa jauhoseoksessa. Litistä jauhotetut "tyynyt" pareittain kämmenen alla niin että niistä tulee soikeita lettuja. Kauli letut pyöreähköiksi, ohuiksi pohjiksi ja nosta uunipellille. Sivele pohjille ohuelti riisipuuroa, mutta jätä reunoille muutama sentti tilaa. Käännä reunat keskeltä puuron päälle ja rypytä omalla tyylillä.

Paista piiraita uunissa ylä- tai keskitasolla 225 asteessa n. 10 minuuttia tai sen aikaa, että puuro ja kuori saa kevyesti väriä. Piiraan pohja kopisee mukavasti, kun piiraat ovat kypsiä. Kun piiraat ovat hieman jäähtyneet, sudi ne voi-maito-seoksella ja anna "tekeytyä" ilmavasti vuoassa tai suurella lautasella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti