maanantai 26. lokakuuta 2015

Pehmeä porkkanakakku (gluteeniton)



Viime perjantaina kävin ystävän kanssa kahvilla ja maistoin ensimmäistä kertaa gluteenitonta porkkanakakkua. Maun perusteella sitä ei erottanut vehnäjauhoilla tehdystä mitenkään ja rakennekin oli oikein miellyttävä. Porkkanakakku tai -piirakka kuuluu suosikkeihini ja olen sitä leiponut jostakin Valion vanhasta reseptistä muuntelemallani ohjeella monta vuotta. Nyt uskaltauduin kokeilmaan, toimiiko reseptini suoraan myös gluteenittomien jauhojen kanssa. Lopputulos: toimii. Ehkä jopa paremmin kuin vehnäjauhoilla. Rakenne on ihanan mehevä, mutta kakku pysyy silti koossa hyvin. 

Vielä ohjeessa on jonkin verran säätämistä: sokeria on tällaisenaan mielestäni liikaa (2 dl voisi olla sopivampi) ja rakenne saisi olla rouheampi. Ehkäpä testailen toisen kerran karkeammilla jauhoilla ja postaan sitten ohjeen tänne.

Kakku on tehty 26 cm:n irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee mukavan korkea. Määrä soveltuu myös pieneen ns. lasagnevuokaan.


Pohja 
  • 3 isoa porkkanaa (n. 220 g tai n. 4 dl raastetta)
  • 3 kananmunaa (luomu)
  • 2-2,5 dl luomu raakaruokosokeria
  • 4,5 dl gluteenittomia jauhoja (esim. 3 dl Semper Fin Mix ja 1,5 dl mantelijauhoa)
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 rkl kanelia
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl mantelirouhetta
  • 200 g voita tai margariinia (tässä käytetty tummansinistä Keijua)
  • 1 dl maustamatonta jogurttia (myös maustamaton soijajogurtti käy)

Kuorrutus

Koska näppituntumalla tähän tehty kuorrute ei mielestäni onnistunut (liian löysää), suosittelen käyttämään esim. tätä vastaavaa ohjetta:
Päälle: hasselpähkinä- tai mantelirouhetta


Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Notkista voi tai margariini käyttämällä se nopeasti mikrossa (tai anna rasvan pehmetä huoneenlämmössä ennen leipomista). Sekoita keskenään kuivat aineet. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää joukkoon vuorotellen jauhoseosta, porkkanaraastetta, jogurttia ja rasvaa. Yleensä lisään rasvan vasta loppuvaiheessa. Sekoita kevyesti (älä vispaa tai vatkaa!), mutta kuitenkin niin, että ainekset tasoittuvat hyvin.

Voitele vuoka, tai käytä leivinpaperia lasagnevuoan pohjalla, ja kaada taikina vuokaan. Paista 30 minuuttia uunin keskitasolla. Jos teet kakun hyvin laakeaan vuokaan ja kakusta tulee ohuempi, voi olla parasta paistaa se joko 175 asteessa tai alemmalla tasolla.

Kun kakku on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, levitä päälle kuorrutus ja pähkinä/mantelirouhe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti