sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

IBS ja C-vitamiini

Ärtyvän suolen oireyhtymästä tai laajasti ruoka-aineallergioista kärsivillä vitamiinien saanti voi rajoittua ruokavalion kavetessa. Esimerkiksi c-vitamiinin saanti on itselläni vähentynyt ruoka-ainerajoitusten mukana: arkiruokavaliooni ei kuulu paprika, sipulit, valko- ja punakaali, lanttu, ulkomainen omena, tomaatti, mansikka tai sitrushedelmät.

C-vitamiinin lähteinä ibs:stä ja hedelmäallergioista ja -yliherkkyyksistä kärsiville toimivat vihreät kasvikset ja yrtit (erityisesti lehtikaali, vihanneskrassi, pinaatti, nokkonen ja persilja) sekä marjoista erityisesti tyrni, hilla ja ruusunmarja. Ruusunmarjassa on moninkertaisesti c-vitamiinia esim. appelsiiniin nähden (ks. Fineli). Myös uusi peruna, kesäkurpitsa ja palsternakka ovat ihan hyviä c-vitamiinin lähteitä.

Kaalikasvit sisältävät c-vitamiinin lisäksi rikkipitoisia suoja-aineita, jotka vahvistavat mm. maksan kykyä poistaa myrkkyjä ja mahdollisesti suojaavat syöpäsairauksilta (ks. esim. Lehtonen 2009: Syö itsesi terveeksi. 100 puutarhakasvia ruokana ja rohtona). Jos valko- ja punakaali tai parsakaali eivät sovi vatsalle, kannattaa kokeilla kaalikasveihin kuuluvia retiisiä ja retikkaa.









Vihanneskrassi. 

Kuva: Wikimedia commons, Rainer Zenz.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti