C-vitamiinin lähteinä ibs:stä ja hedelmäallergioista ja -yliherkkyyksistä kärsiville toimivat vihreät kasvikset ja yrtit (erityisesti lehtikaali, vihanneskrassi, pinaatti, nokkonen ja persilja) sekä marjoista erityisesti tyrni, hilla ja ruusunmarja. Ruusunmarjassa on moninkertaisesti c-vitamiinia esim. appelsiiniin nähden (ks. Fineli). Myös uusi peruna, kesäkurpitsa ja palsternakka ovat ihan hyviä c-vitamiinin lähteitä.
Kaalikasvit sisältävät c-vitamiinin lisäksi rikkipitoisia suoja-aineita, jotka vahvistavat mm. maksan kykyä poistaa myrkkyjä ja mahdollisesti suojaavat syöpäsairauksilta (ks. esim. Lehtonen 2009: Syö itsesi terveeksi. 100 puutarhakasvia ruokana ja rohtona). Jos valko- ja punakaali tai parsakaali eivät sovi vatsalle, kannattaa kokeilla kaalikasveihin kuuluvia retiisiä ja retikkaa.
Vihanneskrassi. | Kuva: Wikimedia commons, | Rainer Zenz. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti